Jajka po wiedeńsku z kurkami
Zamawiając w Wiedniu jajka po wiedeńsku - Ei im Glas, dostaniemy jajka ugotowane na miękko podane w kieliszku posypane szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz z roztopionym masłem. Poniżej przedstawiam mój sposób na przygotowanie jajek w szklance/kieliszku.
Składniki:
7 jajek od szczęśliwych kur
szczypiorek
sól morska
pieprz kolorowy
masło do wysmarowania kieliszków oraz po wiórku masła na każdy kieliszek
200 g drobnych kurek
łyżeczka masła
sól morska
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
miód na czubek łyżeczki
Wykonanie:
Kurki dusimy na maśle, aż odparują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny i miodem.
Kieliszki smarujemy masłem. Na dno układamy po kilka kurek. Posypujemy szczypiorkiem.
Do każdego kieliszka wbijamy jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Ostrożnie na wierzch kładziemy kawałek masła.
Kieliszki przykrywamy folią spożywczą.
Ostrożnie układamy w parowarze. Parujemy około 5-7 minut. Długość
parowania zależy od wielkości jajek oraz parowaru, więc warto najpierw
przygotować jedną porcję, żeby sprawdzić jaki czas będzie odpowiedni
oraz jaki stopień płynności żółtka nam najbardziej odpowiada.
Po ustawionym czasie jajka powinny być gotowe, ostrożnie wyjmujemy je z parowaru.
Uwaga, szklaneczki będą gorące.
Zdejmujemy folię, posypujemy szczypiorkiem, układamy 1-2 kurki na wierzchu i podajemy. Najlepiej smakują podane z grzanką z bagietki.
Komentarze
Prześlij komentarz