Chłodnik w wersji fusion
Zupy podawane na zimno popularne są w wielu krajach Świata np. Bułgarii - Tarator, w Rosji - Okroszka, czy w Hiszpanii - Gazpacho. Popularny u nas w Polsce chłodnik buraczkowy podałam z avocado oraz posypałam pikantnymi listkami rukoli dzięki czemu nie tylko wygląda restauracyjne, ale tak też smakuje. W prosty sposób z ogólnodostępnych składników otrzymujemy danie, przywołujące wakacyjne wspomnienia z Francji, Włoch czy Meksyku.
Składniki:
500 ml soku od kiszenia botwinki
200 g Crème fraîche lub średnio ukwaszonej wiejskiej śmietany
pęczek koperku
sos Worcestershire
burak
do podania ugotowane jajka od szczęśliwych kur
avocado
rzodkiewka w plasterkach
młody buraczek w plasterkach
młode listki rukoli
Wykonanie:
Crème fraîche mieszamy z sokiem od kiszenia botwinki. Dodajemy buraczka pokrojonego w w drobną zapałkę lub startego na tarce. Następnie dodajemy posiekany koperek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem Worcestershire. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Dobrze schłodzony chłodnik podajemy z cienko pokrojonym avocado, cienkimi plasterkami rzodkiewki, buraczka, listkami rukoli oraz ugotowanym jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz