Młode ziemniaki i kukurydza z koperkiem i botwinką
Młode ziemniaki z masłem i koperkiem to klasyk, na podstawie, którego powstał ten dodatek do dania głównego. Tak przygotowane ziemniaki z kawałkami kukurydzy to idealny dodatek do dania głównego. Świetnie smakują też podane po prostu z jajkiem sadzonym i mizerią.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków równej wielkości
2-3 kolby kukurydzy
sól morska
50 g masła
sól ziołowa
pęczek koperku
2-3 łodygi botwinki bez buraczków
Wykonanie:
Ziemniaki namaczamy w zimnej wodzie, gdy skórka namięknie to ją skrobiemy nożem lub ścieramy za pomocą ostrej strony zmywaka kuchennego.
Kolby kukurydzy kroimy na 3-4 części. Ziemniaki i kawałki kukurydzy układamy w parowarze. Posypujemy solą morską. Gotujemy na parze około 30 minut.
Masło mieszamy z solą ziołową. Botwinkę i koperek drobno siekamy.
Ugotowane ziemniaki i kolby przekładamy najlepiej do ceramicznego naczynia, które ma przykrywkę. Dokładamy masło, posiekany koperek oraz botwinkę. Naczynie przykrywamy i kilka razy nim potrząsamy, żeby ziemniaki i kukurydza pokryły się masłem oraz zieleniną.
Tak przygotowane ziemniaki z kukurydzą podajemy jak dodatek do dania głównego. Idealnie pasują do drobiu, grillowanego mięsa lub jajka sadzonego i mizerii.
Komentarze
Prześlij komentarz