Czerwona cebula marynowana w soku z cytryny i granatu
Nieco egzotyczny sposób marynowania cebuli dzięki, któremu uzyskamy pyszną słodko-kwaśną cebulę o ślicznym różowym kolorze. Taka cebula oprócz tego, że świetnie smakuje to dodatkowo ozdabia naszą potrawę. Ważne jest to, że jest gotowa w 10 minut od przygotowania.
Składniki:
cebula czerwona
sok z połowy granatu
sok z połowy cytryny
sól morska
Wykonanie:
Cebulę kroimy w plasterki. Posypujemy solą, mieszamy. Cebulę polewamy sokiem z cytryny i granatu, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Taka cebula to wyśmienity dodatek do kanapek, hamburgerów lub sałatek. Resztę cebuli przekładamy do słoika, zalewamy sokiem i odstawiamy do lodówki. W lodówce można ją przechowywać kilka dni. Pozostały sok od cebuli to świetna baza do sosów sałatkowych.
Komentarze
Prześlij komentarz