Imbirowo-czosnkowe sznycle z indyka
Delikatne mięso z indyka zamarynowałam w mieszance soli morskiej, pieprzu kolorowego, imbiru i czosnku. Tak przygotowane mięso można udusić, przygotować na grillu lub usmażyć na patelni.
Składniki:
500 g piersi indyka
marynata:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka sherry
1,5-2cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz kolorowy
2-3 roztarte ziarna kolendry
roztarte ziele angielskie
łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Pierś kroimy w plastry. Każdy plaster, delikatnie rozbijamy dłonią.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą dokładnie nacieramy mięso. Naczynie z mięsem owijamy folią spożywczą. Jeśli planujemy od razu przygotować mięso to zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-30 minut. Można również odstawić na noc do lodówki i przygotować kolejnego dnia.
Zamarynowane mięso smażymy w grillu elektrycznym, aż się zrumieni z obu stron.
Jeśli nie macie grilla elektrycznego można usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej.
Tak przygotowaną pierś podałam z kukurydzą i młodymi ziemniakami oraz sałatą w śmietanie.
Komentarze
Prześlij komentarz