Jajka w cukiniowych obrączkach w sosie śmietanowym z kurkami i szczypiorkiem gotowane na parze
Pyszna, bardzo apetyczna oraz co ważne szybka i łatwa w przygotowaniu propozycja śniadania.
Składniki:
3 jajka od szczęśliwych kur
3 plastry młodej cukinii z wydrążonymi środkami
3 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
szczypiorek
kurki uduszone w maśle lub kurki zakonserwowane w maśle
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę. Dodajemy szczypiorek sól i pieprz. Mieszamy.
Układamy plastry cukinii. W każdy plaster wbijamy jajko. Całość posypujemy kurkami, solą i pieprzem. Zakrywamy folią spożywczą. Naczynie wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez 10 minut.
Podajemy od razu po przygotowaniu z grzanką czosnkową z bagietki lub bułki wrocławskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz