Słodko-pikantna marynata do kurczaka

Uwielbiam domowe marynaty do mięs, gdyż możemy je dowolnie komponować według naszego smaku i gustu. Ta marynata to połączenie orzeźwiającego imbiru, pikantnej papryczki, aromatycznego czosnku oraz słodkiej moreli. W tle wyczuwalny jest miód, szafran oraz sherry. Mięso po przygotowaniu jest kruche i soczyste dzięki mieszance bazowej, którą tworzą olej rzepakowy i ocet z sherry. Zamarynowane mięso można grillować, smażyć, albo dusić. Jeśli decydujecie się je udusić to proponuję na koniec dać kilka łyżek passaty pomidorowej lub mleczka kokosowego wymieszanego z musztardą.

Składniki:

proporcje na marynatę na 500 g mięsa:
5-6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki octu z sherry
łyżka jasnego miodu
papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
2 cm plasterek imbiru
3 suszone morele
dymka ze szczypiorkiem
szczypta szafranu
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka pieprzu kolorowego

Wykonanie:

Olej mieszamy z octem i miodem. Dodajemy posiekane chili, imbir drobno posiekany lub starty, czosnek pokrojony w plasterki, morele pokrojone w bardzo cienkie plasterki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso. Marynatę należy dokładnie wmasować w mięso. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Można marynować dłużej - ja zazwyczaj przygotowuję mięso i marynuję wieczorem, a przygotowuję następnego dnia.

 

Komentarze

Popularne posty