NIEtradycyjna kartoflanka
Lato to czas, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Warto to wykorzystać i wyczarować w kuchni kolorowe, pełne smaku i pozytywnej energii dania. U mnie dziś bardzo prosta zupa ziemniaczana z dodatkiem grillowanych warzyw. Dzięki żółtej cukinii, chrupiącym rzodkiewkom, soczystym pomidorkom, zielonemu szczypiorkowi i słodkiej papryce zupa nabrała eleganckiego wyglądu i bogatego smaku.
Składniki:
kilka ziemniaków, czym więcej zupa będzie bardziej kremowa i zawiesista
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
świeży liść laurowy
sól morska
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
grillowane warzywa:
młoda żółta cukinia
czerwona słodka papryka, najlepiej ramiro
kilka pomidorków koktajlowych
kilka małych rzodkiewek
do zamarynowania warzyw:
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka tymianku
sól morska
szczypiorek do posypania zupy
Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroimy w kawałki, dodajemy obrane ząbki czosnku, rozkruszone ziela angielskie i liść laurowy pozbawiony nerwu głównego. Zalewamy wodą - woda powinna przykryć ziemniaki. Solimy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy śmietanę ponownie doprowadzamy do zagotowania. Zupę miksujemy doprawiamy do smaku solą morską.
Warzywa:
Cukinię kroimy w kawałki, rzodkiewki kroimy na pół, paprykę kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy nasion. Warzywa nacieramy mieszanką soli, oleju i tymianku. Warzywa grillujemy, aż się zrumienią.
Zupę wlewamy do miseczek podajemy z papryką i cukinią pokrojoną w cienkie paski, rzodkiewkami i pomidorkami. Posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz