Marynowane grillowane warzywa
Grillowane warzywa zamarynowane w słodko-kwaśnej zalewie to bardzo smaczna propozycja na zamknięcie smaku warzyw na zimę.
Składniki:
ilość warzyw dowolna:
papryka czerwona
żółta młoda cukinia
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
tymianek około łyżeczki
olej rzepakowy około 5-6 łyżek
skórka otarta z cytryny
zalewa:
100 ml octu z białego wina
300 ml wody
2-3 łyżki miodu
sól morska
na każdy słoik:
liść laurowy
łyżka natki pietruszki
2 ziela angielskie
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki kozieradki
łyżeczka kolorowego pieprzu
Wykonanie:
Warzywa cebulę i cukinię kroimy w plasterki. Paprykę w kawałki. Olej rzepakowy mieszamy z czosnkiem pokrojonym w plasterki, tymiankiem i skórką cytrynową. Warzywa przekładamy do oleju z przyprawami. Warzywa nacieramy mieszanką oleju i przypraw. Odstawiamy na kilka minut. Warzywa grillujemy. Z papryki po grillowaniu zdejmujemy skórkę.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy oraz grillowane warzywa. Wlewamy też olej z przyprawami, który został od marynowania warzyw.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Słoiki powinny się zassać. Nie trzeba ich pasteryzować. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Po 2-3 dniach przechowywania warzywa są gotowe do jedzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz