Aksamitna zupa kalafiorowa z serem cheddar
Do wykonania tej zupy potrzeba tak na prawdę kilku podstawowych składników: kalafiora, mleka i sera cheddar. Tajemne składniki to sól selerowa, kwiat muszkatu oraz mąka typ 00 i masło. To wystarczy by zrobić tę pyszną zupę.
2 litry mleka
200 g sera cheddar
łyżeczka zmielonego kwiatu muszkatu lub starta gałka muszkatołowa
łyżka soli selerowej
opcjonalnie świeża papryczka chili jeśli lubicie pikantne smaki
łyżka masła
łyżka mąki
przybranie:
rukola
starty cheddar
ugotowane
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Rondelek zestawiamy z ognia, dolewamy 500 ml mleka, mieszamy, aż zasmażka połączy się z mlekiem. Wlewamy do kalafiora i teraz zupę cały czas mieszamy.
Do zupy wsypujemy kwiat muszkatu i starty ser mieszamy, aż zupa zgęstnieje i się zagotuje - około 10 minut.
Zupę próbujemy do smaku i doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Zupę podajemy przybraną rukolą, startym serem i różyczkami kalafiora.
Składniki:
kalafior2 litry mleka
200 g sera cheddar
łyżeczka zmielonego kwiatu muszkatu lub starta gałka muszkatołowa
łyżka soli selerowej
opcjonalnie świeża papryczka chili jeśli lubicie pikantne smaki
łyżka masła
łyżka mąki
przybranie:
rukola
starty cheddar
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, zalewamy 1,5 litra mleka, wsypujemy sól selerową i jeśli lubicie pikantne smaki to dodajecie pokrojone w cienkie plasterki chili. Gotujemy na wolnym ogniu.W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Rondelek zestawiamy z ognia, dolewamy 500 ml mleka, mieszamy, aż zasmażka połączy się z mlekiem. Wlewamy do kalafiora i teraz zupę cały czas mieszamy.
Do zupy wsypujemy kwiat muszkatu i starty ser mieszamy, aż zupa zgęstnieje i się zagotuje - około 10 minut.
Zupę próbujemy do smaku i doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Zupę podajemy przybraną rukolą, startym serem i różyczkami kalafiora.
Komentarze
Prześlij komentarz