Pieczone frytki z batata

Pyszne, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku pieczone frytki z batata. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

2 duże bataty
łyżka skrobi kukurydzianej
3-4 łyżki oleju rzepakowego

sól morska
pieprz kolorowy

opcjonalnie do posypania po upieczeniu:
papryka słodka i ostra
granulowany czosnek
granulowana cebula

Wykonanie:

Bataty obieramy, kroimy w równej grubości słupki.
Bataty wrzucamy do woreczka strunowego, wsypujemy skrobię. Woreczek zamykamy. Potrząsamy, aż skrobia pokryje frytki.
 
Do frytek dolewamy olej, mieszamy. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki muszą być ułożone w odstępach, nie mogą leżeć jedna na drugiej.

Pieczemy w 220°C przez 10-12 minut, aż przestaną się błyszczeć i zrobią się matowe. Frytki po upieczeniu możemy posypać ulubioną mieszanką przypraw. Chrupiemy gorące.


Komentarze

Popularne posty