Sznycle kalafiorowe z chili, czosnkiem i ziołami
Sznycle z kalafiora to ostatnio moje ulubione danie obiadowe. Tym razem wersja czosnkiem, natką pietruszki, koperkiem i chili.
4 jajka
sól morska
pieprz kolorowy
chili
natka pietruszki
koperek
2-3 ząbki czosnku
semolina
bułka tarta
4-5 wiórki masła
Sznycle z kalafiora podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
kalafior4 jajka
sól morska
pieprz kolorowy
chili
natka pietruszki
koperek
2-3 ząbki czosnku
semolina
bułka tarta
4-5 wiórki masła
Wykonanie:
Główkę kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez 10
minut. Następnie kalafior przekładamy na sitko, aby odciekł z wody.
Kalafiora kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Plastry kalafiora oprószamy solą morską i pieprzem kolorowym.
Jajka wybijamy na głęboki talerz, dodajemy do nich sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Całość rozbijamy widelcem.
Panierujemy w semolinie, jajku i bułce tartej.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod
koniec smażenia, na każdym kawałku kalafiora kładziemy po wiórku masła.
Sznycle z kalafiora podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz