Sznycle kalafiorowe z chili, czosnkiem i ziołami

Sznycle z kalafiora to ostatnio moje ulubione danie obiadowe. Tym razem wersja czosnkiem, natką pietruszki, koperkiem i chili.

Składniki:

kalafior
4 jajka
sól morska
pieprz kolorowy
chili
natka pietruszki
koperek
2-3 ząbki czosnku
semolina
bułka tarta

4-5 wiórki masła

 Wykonanie:

Główkę kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez 10 minut. Następnie kalafior przekładamy na sitko, aby odciekł z wody. Kalafiora kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Plastry kalafiora oprószamy solą morską i pieprzem kolorowym. 
 
Jajka wybijamy na głęboki talerz, dodajemy do nich sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Całość rozbijamy widelcem.
Panierujemy w semolinie, jajku i bułce tartej. 
 
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kalafiora kładziemy po wiórku masła.

Sznycle z kalafiora podajemy z ulubionymi dodatkami.




Komentarze

Popularne posty