Maślane ciasto z kruszonką i owocami(morele, wiśnie, maliny, mango)
Genialne w swojej prostocie ciasto z dodatkiem masła i prawdziwej wanilii oraz soczystymi letnimi owocami. Po prostu pyszne ciasto jak u babci.
7 jajek
1,5 szklanki cukru
ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek białego rumu
200 g roztopionego masła
1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki typ 405
Szczypta soli
kruszonka:
pół szklanki mąki
50 gramów zimnego masła 82%
3 łyżki cukru
owoce: morele, wiśnie, maliny, mango
Cukier puder do posypania przed podaniem
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.
Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy świeże owoce. Ja ułożyłam podwójne pasy z moreli, wiśni, malin i mango.
Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Składniki:
proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm7 jajek
1,5 szklanki cukru
ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek białego rumu
200 g roztopionego masła
1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki typ 405
Szczypta soli
kruszonka:
pół szklanki mąki
50 gramów zimnego masła 82%
3 łyżki cukru
owoce: morele, wiśnie, maliny, mango
Cukier puder do posypania przed podaniem
Wykonanie:
Kruszonka:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.
Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy świeże owoce. Ja ułożyłam podwójne pasy z moreli, wiśni, malin i mango.
Owoce posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz