Zupa krem z pieczonych młodych warzyw

Bardzo kremowa i pełna smaku zupa warzywna. Dla wzbogacenia tekstury podałam ją z karmelizowanymi marchewkami, plasterkami chili, groszkiem i szafranem.

Składniki:

młody seler korzeniowy
2-3 młode marchewki
2-3 młode pietruszki
młody por
fenkuł
100 g pieczarek
4-5 szalotek
2-3 młode ziemniaki
kilka różyczek kalafiora
papryczka chili lub jak wolimy ostrzejsze smaki habanero
100 g masła
2-3 łyżki soli morskiej
2 łyżki syropu klonowego
domowa kostka warzywna
3 łyżki serka mascarpone
szczypta szafranu

do podania:
zielony groszek lub ugotowany i obrany bób
chili pokrojone w cienkie plasterki
natka pietruszki
koperek
szafran 

Wykonanie:

Masło topimy. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Marchewki kroimy na pół. Części z zieloną natką kroimy na ósemki, tak by otrzymać kawałki marchewki z zieloną natką.
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy je roztopionym masłem, syropem klonowym i posypujemy solą. Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Ostatnie 5 minut na opcji grill by ładnie się skarmelizowały.


Warzywa wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem przekładamy do garnka. Odkładamy marchewki, które kroiliśmy w ósemki. Zalewamy wodą, dodajemy szafran i domową kostkę warzywną. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Zupę najpierw miksujemy blenderem. Następnie, aby osiągnąć idealnie gładką konsystencję przecieramy przez sito lub za pomocą przecieraka.


Do zupy dodajemy serek mascarpone i gotujemy ciągle mieszając, aż serek połączy się z zupą. Doprawiamy do smaku.

Zupę przelewamy do miseczek przybieramy zieleniną, groszkiem lub bobem, plasterkiem chili, karmelizowaną marchewką oraz posypujemy szafranem.

Komentarze

Popularne posty