Dziki łosoś z Alaski z kolorową salsą

 Lekko, szybko, pysznie i kolorowo.

Składniki:

500 g dzikiego łososia z Alaski(filet ze skórą), lub jurajskiego
sól ziołowa
pieprz kolorowy
2-3 plasterki cytryny BIO
kilka gałązek koperku

kolorowa salsa:
pomidor malinowy
czerwona cebula
świeża papryczka chili
awokado
żółta papryka
koperek
limonka
2 łyżki oleju z awokado
koperek
domowa kostka warzywna
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Rybę nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy skórą do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Na rybie układamy 2-3 plasterki cytryny i kilka gałązek koperku. Smażymy pod przykryciem około 5 minut. UWAGA: ryby podczas smażenia nie ruszamy i nie przewracamy, dzięki temu uzyskamy rumianą chrupiącą skórkę i soczyste mięso.

W czasie, gdy ryba się smaży przygotowujemy salsę. Wszystkie warzywa i awokado kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy rozkruszoną kostką, sokiem z limonki oraz olejem. Posypujemy koperkiem.

Rybę podajemy z salsą i ulubionymi dodatkami.





Komentarze

Popularne posty