Warzywna zupa na podsmażonym kurczaku

Pyszna warzywna zupa, którą robię najpierw podsmażając kurczaka, dodaję warzywa korzeniowe, żeby też chwilę się podsmażyły i zrumieniły. Dopiero wtedy dodaję wodę i gotuję wywar. Dzięki tej metodzie uzyskuję pyszną aromatyczną zupę warzywną.

Składniki:

2 nogi kurczaka
2 młode ziemniaki
seler
por
2 marchewki
pietruszka
łodyga selera naciowego
250 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
garść zielonego groszku
kilka różyczek kalafioru
papryczka chili opcjonalnie
szczypta szafranu
2-3 domowe kostki rosołowe
2-3 łyżki domowej przyprawy do zup
kilka ziaren angielskich
2 świeże liście laurowe
natka pietruszki i koperek
2 - 3 łyżki mascarpone

Wykonanie:

Na dno garnka skórą do dołu układamy nogi kurczaka. Włączamy duży ogień i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę młode ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewki. Warzywa i kurczak powinny się zrumienić. Uwaga: podczas podsmażania nie mieszamy warzyw i kurczaka.
Wlewamy około 2 litry wody. Dodajemy kostki warzywne, szafran, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę w płynie oraz pokrojone w plasterki pora i selera naciowego. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
Do wywaru dodajemy pozostałe warzywa gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy mascarpone i gotujemy, aż połączy się z zupą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek.

Komentarze

Popularne posty