Zupa krem z pieczonych papryk z grzankami z kurczaka

Aromatyczna i bardzo kremowa zupa z pieczonej papryki. Podałam z mini panierowanymi kawałkami kurczaka. Wyszło pysznie.

Składniki:

zupa krem:
6 czerwonych papryk najlepiej ramiro
4 szalotki
seler korzeniowy
główka czosnku
2-3 łyżki soli morskiej
200 ml wody

grzanki z kurczaka:
2 polędwiczki z piersi kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego

mąka krupczatka
sól morska
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
czosnek granulowany
cebula suszona

szklanka bułki tartej
100 g pepperoni
2 jajka

olej do smażenia

szczypiorek

Wykonanie:

przygotowanie zupy:
Do garnka żeliwnego wkładamy obrane cebule, całą główkę czosnku, całe papryki i całego selera. Warzywa posypujemy solą, dolewamy wodę. Pieczemy pod przykryciem w 180°C przez godzinę. Przestudzone papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skóry, ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajmy upieczone szalotki i obranego selera. Warzywa zalewamy przecedzonym sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia warzyw. Warzywa miksujemy na gładką masę, jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, a wolicie rzadszą konsystencję dolejcie bulionu warzywnego. Zupę podgrzewamy ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.

grzanki z kurczaka:
Polędwiczki kurczaka namaczamy w jogurcie. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki.
Polędwiczki kroimy w drobną kostkę, około 1cm x 1cm. Każdy kawałek oprószamy w mące wymieszanej z przyprawami, roztrzepanym jajku i bułce tartej wcześniej zmiksowanej z pepperoni.

Kawałki kurczaka smażymy partiami na rozgrzanym oleju.

Zupę podajemy z grzankami z kurczaka i posypaną szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty