Maślankowe ciasto wieloowocowe(śliwki, morele, truskawki, maliny)
Składniki:
proporcje na dużą blachę 24 cm x 36 cm7 jajek
1,5 szklanki cukru
ziarna z laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek białego rumu
200 ml maślanki
1,5 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki typ 405
Szczypta soli
kruszonka:
pół szklanki mąki
50 gramów zimnego masła 82%
3 łyżki cukru
łyżeczka zmielonego cynamonu
zmielony kardamon na czubek łyżeczki
zmielony goździk szczypta
owoce: śliwki, morele, truskawki, maliny
Cukier puder do posypania przed podaniem
Wykonanie:
Kruszonka:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wkładamy do zamrażarki.
Ciasto:
Jajka, cukier kryształ, ziarna wanilii, sól oraz rum umieszczamy w misce. Dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy świeże owoce.
Cynamon, mieszamy z kardamonem i goździkiem. Owoce posypujemy przyprawami i schłodzoną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz