Kawałki kurczaka z batatami, morelami, żółtymi pomidorkami i czerwoną cebulą
Delikatne mięso kurczaka, połączone ze słodkim smakiem batatów, słodko-kwaśnym smakiem moreli i pikantną, lekko kwiatową nutą papryki habanero. Trudno opisać ten smak i aromat, tego trzeba po prostu spróbować.
łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
pół łyżeczki gorczycy
szczypta cynamonu
goździk
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kminu rzymskiego
4 morele
batat
kilka żółtych pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
habanero
główka czosnku
kilka plasterków imbiru
2 łyżki miodu
natka pietruszki
Warzywa kroimy w kawałki. Główkę czosnku kroimy na pół. W naczyniu tagine lub żaroodpornym z przykrywką układamy warzywa, na wierzchu układamy kurczaka, polewamy miodem. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 180°C przez godzinę, ostatnie 10 minut, bez przykrycia, żeby skórka się zrumieniła. Podajemy posypane pietruszką lub listkami kolendry.
Składniki:
kawałki kurczaka, u mnie 2 nogiłyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
pół łyżeczki gorczycy
szczypta cynamonu
goździk
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kminu rzymskiego
4 morele
batat
kilka żółtych pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
habanero
główka czosnku
kilka plasterków imbiru
2 łyżki miodu
natka pietruszki
Składniki:
Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Przyprawami nacieramy kurczaka.Warzywa kroimy w kawałki. Główkę czosnku kroimy na pół. W naczyniu tagine lub żaroodpornym z przykrywką układamy warzywa, na wierzchu układamy kurczaka, polewamy miodem. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 180°C przez godzinę, ostatnie 10 minut, bez przykrycia, żeby skórka się zrumieniła. Podajemy posypane pietruszką lub listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz