Kurczak z papryką i mini kolbami kukurydzy

Kurczak usmażony w woku z dodatkiem chrupiących warzyw to pyszny, zdrowy i kolorowy obiad w kilka chwil.

Składniki:

500 g piersi kurczaka QAFP
łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
pół łyżeczki gorczycy
szczypta cynamonu
goździk
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżki masła

cebula czerwona
papryka zielona
papryka czerwona
kilka marynowanych mini kolb kukurydzy

listki kolendry
pieprz czerwony

Wykonanie:

W moździerzu ucieramy przyprawy.
Kurczaka kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami. Wok rozgrzewamy. Kawałki mięsa obsmażamy na maśle dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w paski papryki i całe kukurydze dosłownie chwilę wszystko razem smażymy. Warzywa powinny zostać jędrne.

Kurczaka podajemy z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Już na talerzach posypujemy listkami kolendry i czerwonym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty