Kurczak z papryką i mini kolbami kukurydzy
Kurczak usmażony w woku z dodatkiem chrupiących warzyw to pyszny, zdrowy i kolorowy obiad w kilka chwil.
łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
pół łyżeczki gorczycy
szczypta cynamonu
goździk
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki masła
cebula czerwona
papryka zielona
papryka czerwona
kilka marynowanych mini kolb kukurydzy
listki kolendry
pieprz czerwony
Kurczaka kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami. Wok rozgrzewamy. Kawałki mięsa obsmażamy na maśle dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w paski papryki i całe kukurydze dosłownie chwilę wszystko razem smażymy. Warzywa powinny zostać jędrne.
Kurczaka podajemy z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Już na talerzach posypujemy listkami kolendry i czerwonym pieprzem.
Składniki:
500 g piersi kurczaka QAFPłyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
pół łyżeczki gorczycy
szczypta cynamonu
goździk
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki masła
cebula czerwona
papryka zielona
papryka czerwona
kilka marynowanych mini kolb kukurydzy
listki kolendry
pieprz czerwony
Wykonanie:
W moździerzu ucieramy przyprawy.Kurczaka kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami. Wok rozgrzewamy. Kawałki mięsa obsmażamy na maśle dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w paski papryki i całe kukurydze dosłownie chwilę wszystko razem smażymy. Warzywa powinny zostać jędrne.
Kurczaka podajemy z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Już na talerzach posypujemy listkami kolendry i czerwonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz