Ziołowy kurczak pieczony z warzywami w formie na babkę

Trochę nietypowy sposób przygotowania kurczaka. Dzięki takiemu pieczeniu, kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Najlepsza jest ceramiczna forma na babkę, ale jeśli takiej nie macie można użyć metalowej.

Składniki:

kurczak o wadze około 2kg
sól morska

200 g masła
3-4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
tymianek
rozmaryn
skórka z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
łyżeczka miodu

warzywa:
3-4 młode ziemniaki
kolba kukurydzy
3 papryki kolorowe(żółta, czerwona, zielona)
cebula czerwona
marchewka
sól morska

cytryna

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy. Do miski wkładamy kurczaka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 łyżki soli morskiej. Kurczaka odstawiamy na 2-3 godziny.

Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem, skórką cytrynową, miodem oraz solą i pieprzem.

Do formy na babkę wkładamy pokrojone warzywa, posypujemy je solą i pieprzem. Kominek jeśli w forma ma otwór, zasłaniamy go papierem do pieczenia. Na kominku usadzamy kurczaka. Kurczaka dokładnie nacieramy masłem czosnkowo-ziołowym. Masło wkładamy pod skórę oraz do środka kurczaka. Do środka oraz pod skórę kurczaka wkładamy kilka plasterków cytryny.

Pieczemy w 200°C przez godzinę, aż skórka kurczaka zrobi się bardzo chrupiąca i rumiana.

Komentarze

Popularne posty