Placki z młodych ziemniaków z sosem kurkowym

Bardzo chrupiące placki z młodych ziemniaków podałam z sosem z kurek. Kremową i aksamitną konsystencję sosu uzyskałam dodając serka mascarpone.

Składniki:

placki ziemniaczane:
1 kg młodych ziemniaków
cebula
2 jajka
5-6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
sól ziołowa

olej do smażenia

sos kurkowy:
500 g kurek
5-6 szalotek
łyżka masła
3-4 łyżki mascarpone
sól morska
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
szczypiorek

Wykonanie:

sos kurkowy:

Na maśle podsmażamy kurki i pokrojone w piórka szalotki. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do uduszonych grzybów dodajemy mascarpone i dusimy, aż serek się roztopi i połączy z grzybami. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

placki ziemniaczane:

Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnym oczku. Odcedzamy z nadmiaru wody. Do masy dodajemy jajka, kaszkę orkiszową oraz sól ziołową. Mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy placki na rumiany kolor.

Placki ziemniaczane podajemy z sosem kurkowym. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty