Placki z młodych ziemniaków z sosem kurkowym
Bardzo chrupiące placki z młodych ziemniaków podałam z sosem z kurek. Kremową i aksamitną konsystencję sosu uzyskałam dodając serka mascarpone.
1 kg młodych ziemniaków
cebula
2 jajka
5-6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
sól ziołowa
olej do smażenia
sos kurkowy:
500 g kurek
5-6 szalotek
łyżka masła
3-4 łyżki mascarpone
sól morska
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
szczypiorek
Na rozgrzanym oleju smażymy placki na rumiany kolor.
Placki ziemniaczane podajemy z sosem kurkowym. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Składniki:
placki ziemniaczane:1 kg młodych ziemniaków
cebula
2 jajka
5-6 łyżek drobnej kaszki orkiszowej
sól ziołowa
olej do smażenia
sos kurkowy:
500 g kurek
5-6 szalotek
łyżka masła
3-4 łyżki mascarpone
sól morska
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
szczypiorek
Wykonanie:
sos kurkowy:
Na maśle podsmażamy kurki i pokrojone w piórka szalotki. Lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do uduszonych grzybów dodajemy mascarpone i dusimy, aż serek się roztopi i połączy z grzybami. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.placki ziemniaczane:
Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnym oczku. Odcedzamy z nadmiaru wody. Do masy dodajemy jajka, kaszkę orkiszową oraz sól ziołową. Mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy placki na rumiany kolor.
Placki ziemniaczane podajemy z sosem kurkowym. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz