Nalewka wiśniowo-miodowa na brandy
Ta pyszna domowa nalewka na wiśnio-czereśni wyszła całkiem przypadkiem. Przy okazji robienia konfitury z wiśni pozostało mi dużo soku, którego kwaskowy smak zrównoważyłam miodem wielokwiatowym i dolałam brandy.
Składniki:
2 kg wiśnio-czereśni
2 litry miodu wielkokwiatowego - ilość tak na prawdę zależy od tego jak bardzo kwaśne są owoce
pół łyżeczki soli morskiej
750 ml brandy
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sól, miód i 250 ml brandy, doprowadzamy do zagotowania. Nadmiar soku zlewamy do drugiego garnka i dolewamy resztę brandy. Przelewamy do szklanych butelek i schładzamy w lodówce. Tak przygotowana nalewka, jest gotowa już następnego dnia do picia.
Porada: Same czereśnio-wiśnie przesmażamy na dżem lub konfiturę - dokładny przepis podam wkrótce.
Komentarze
Prześlij komentarz