Pieczone młode ziemniaki i marchewki ze słodką nutą syropu klonowego
Dzięki dodatkowi syropu klonowego ziemniaki i marchewka pysznie się karmelizują.
2 młode marchewki
2 szalotki
sól morska
łyżka syropu klonowego
3 łyżki oleju
kilka listków młodej pokrzywy
Szalotki obieramy i kroimy w plasterki.
Warzywa mieszamy z solą, olejem i syropem klonowym.
Pieczemy w 180°C przez 30-35 minut, aż warzywa ładnie się skarmelizują. Upieczone warzywa posypujemy drobno posiekaną pokrzywą. Mieszamy, żeby listki pokrzywy się sparzyły.
Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
3-4 młode ziemniaki2 młode marchewki
2 szalotki
sól morska
łyżka syropu klonowego
3 łyżki oleju
kilka listków młodej pokrzywy
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki dokładnie myjemy. Kroimy w ósemki.Szalotki obieramy i kroimy w plasterki.
Warzywa mieszamy z solą, olejem i syropem klonowym.
Pieczemy w 180°C przez 30-35 minut, aż warzywa ładnie się skarmelizują. Upieczone warzywa posypujemy drobno posiekaną pokrzywą. Mieszamy, żeby listki pokrzywy się sparzyły.
Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz