Cytrusowy labraks pieczony na soli morskiej

Labraks - okoń morski to pyszna dziko żyjąca ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. Ja dziś upiekłam go na soli i obłożyłam cytryną, limonką, chili, szalotką, imbirem oraz szałwią, dzięki czemu nabrał cudownego aromatu.

Składniki:

labraks waga około 350-400g
1 kg grubej morskiej soli
cytryna
limonka
chili
imbir
szalotka
szałwia
zielony pieprz ziarnisty

Wykonanie:

Do naczynia, w którym będziemy piec rybę wsypujemy sól. Na soli układamy pokrojone w plasterki cytryny, limonki, chili, szalotkę oraz imbir.

Układamy rybę oprószoną zmielonym zielonym pieprzem.
Całość posypujemy listkami szałwii. Przykrywamy. Pieczemy w 180°C przez 45-50 minut.


Komentarze

Popularne posty