Sałatka ze sparzonych pomidorów
Dla mnie jest to smak znany z dzieciństwa. Sałatka idealna do drugiego dania, pomidory sparzone i pozbawione skórki mają delikatniejszą konsystencję i idealnie komponują się z gęstą kwaśną śmietaną. Jeśli nie jedliście takiej sałatki to polecam, szczególnie schłodzoną w lodówce przed podaniem.
czerwona cebula
koperek lub szczypiorek
sól morska
pieprz kolorowy
200-250 g kwaśnej wiejskiej śmietany
Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych i tłuczonych ziemniaków.
Składniki:
3-4 pomidory najlepiej malinoweczerwona cebula
koperek lub szczypiorek
sól morska
pieprz kolorowy
200-250 g kwaśnej wiejskiej śmietany
Wykonanie:
Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w kawałki. Cebulę cienko szatkujemy na mandolinie. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Do warzyw wlewamy śmietanę, solimy i pieprzymy. Mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, ale ja wolę ją odstawić na 10-15 minut do lodówki, żeby trochę się schłodziła.Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych i tłuczonych ziemniaków.
Komentarze
Prześlij komentarz