Zapiekanki na dwa sposoby
Zapiekanki chyba wszyscy znamy i kochamy. Ja uwielbiam te tradycyjne z pieczarkami, ale u mnie w domu są osoby, które wolą wersję mniej tradycyjną więc podam przepis na obie wersje.
masło
200 g startego sera u mnie gouda i edamski
świeży tymianek
wersja z salami i papryką:
papryka czerwona
papryka zielona
cebula czerwona
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
salami
wersja z pieczarkami:
500 g pieczarek
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
keczup i majonez do podania
Na jednej patelni podsmażamy na maśle czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, papryki(czerwoną i zieloną) pokrojone w paski. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na trzeciej patelni szklimy na maśle pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy do smaku solą.
Na trzech połówkach bagietki układamy podduszoną paprykę i czerwoną cebulę, układamy plasterki salami.
Na trzech pozostałych połówkach układamy pieczarki i zeszkloną białą cebulę.
Wszystkie bagietki posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180°C przez 10-12 minut.
Podajemy z keczupem i majonezem oraz posypane świeżym tymiankiem.
Spróbujcie i sami zdecydujcie, która wersja smakuje wam najlepiej.
Składniki:
3 mini bagietkimasło
200 g startego sera u mnie gouda i edamski
świeży tymianek
wersja z salami i papryką:
papryka czerwona
papryka zielona
cebula czerwona
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
salami
wersja z pieczarkami:
500 g pieczarek
łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
keczup i majonez do podania
Wykonanie:
Bagietki kroimy na pół, lekko wydrążamy środki. Każdą połówkę smarujemy masłem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na jednej patelni podsmażamy na maśle czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, papryki(czerwoną i zieloną) pokrojone w paski. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na trzeciej patelni szklimy na maśle pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy do smaku solą.
Na trzech połówkach bagietki układamy podduszoną paprykę i czerwoną cebulę, układamy plasterki salami.
Na trzech pozostałych połówkach układamy pieczarki i zeszkloną białą cebulę.
Wszystkie bagietki posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180°C przez 10-12 minut.
Podajemy z keczupem i majonezem oraz posypane świeżym tymiankiem.
Spróbujcie i sami zdecydujcie, która wersja smakuje wam najlepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz