Kurczak pieczony z warzywami

Bardzo chrupiąca skórka, a zarazem bardzo soczyste mięso. Ten efekt osiągnęłam nacierając obficie kurczaka masłem.

Składniki:

kurczak o wadze 1,8-2 kg
3 łyżki soli morskiej

200 g miękkiego masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
szczypta szafranu

3 plasterki imbiru

warzywa:
4 młode ziemniaki
cebula czerwona
kolba kukurydzy
chili
papryka czerwona
łodyga selera naciowego
200 g pomidorków koktajlowych
marchewka
młoda cukinia
główka czosnku
sól morska

natka pietruszki

Wykonanie:

Kurczaka przekładamy do miski, posypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na godzinę.

Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Warzywa posypujemy solą, mieszamy z solą. Warzywa przekładamy do naczynia żarodpornego.

Kurczaka układamy na warzywach, do środka kurczaka wkładamy imbir.
Skórę kurczaka na piersiach i grzbiecie delikatnie oddzielamy od mięsa.
Masło mieszamy z solą ziołową, pieprzem kolorowym i szafranem. Połowę masła wcieramy w mięso pod skórą kurczaka. Pozostałą część dokładanie nacieramy zewnątrz kurczaka.

Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Co jakiś czas polewamy sosem spod mięsa.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty