Kurczak pieczony z warzywami
Bardzo chrupiąca skórka, a zarazem bardzo soczyste mięso. Ten efekt osiągnęłam nacierając obficie kurczaka masłem.
3 łyżki soli morskiej
200 g miękkiego masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
3 plasterki imbiru
warzywa:
4 młode ziemniaki
cebula czerwona
kolba kukurydzy
chili
papryka czerwona
łodyga selera naciowego
200 g pomidorków koktajlowych
marchewka
młoda cukinia
główka czosnku
sól morska
natka pietruszki
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Warzywa posypujemy solą, mieszamy z solą. Warzywa przekładamy do naczynia żarodpornego.
Kurczaka układamy na warzywach, do środka kurczaka wkładamy imbir.
Skórę kurczaka na piersiach i grzbiecie delikatnie oddzielamy od mięsa.
Masło mieszamy z solą ziołową, pieprzem kolorowym i szafranem. Połowę masła wcieramy w mięso pod skórą kurczaka. Pozostałą część dokładanie nacieramy zewnątrz kurczaka.
Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Co jakiś czas polewamy sosem spod mięsa.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Składniki:
kurczak o wadze 1,8-2 kg3 łyżki soli morskiej
200 g miękkiego masła
sól ziołowa
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
3 plasterki imbiru
warzywa:
4 młode ziemniaki
cebula czerwona
kolba kukurydzy
chili
papryka czerwona
łodyga selera naciowego
200 g pomidorków koktajlowych
marchewka
młoda cukinia
główka czosnku
sól morska
natka pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka przekładamy do miski, posypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na godzinę.Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Warzywa posypujemy solą, mieszamy z solą. Warzywa przekładamy do naczynia żarodpornego.
Kurczaka układamy na warzywach, do środka kurczaka wkładamy imbir.
Skórę kurczaka na piersiach i grzbiecie delikatnie oddzielamy od mięsa.
Masło mieszamy z solą ziołową, pieprzem kolorowym i szafranem. Połowę masła wcieramy w mięso pod skórą kurczaka. Pozostałą część dokładanie nacieramy zewnątrz kurczaka.
Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Co jakiś czas polewamy sosem spod mięsa.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz