Karkówka z warzywami w tagine


W ostatnim czasie tagine to jedno z moich ulubionych naczyń do zapiekania. Danie przygotowujemy od początku do końca tym samym naczyniu, można ułożyć fantazyjne kompozycje i podajemy od razu w tym samym naczyniu. I oczywiście najważniejsze dzięki kształtowi naczynia danie wychodzi pełne smaku i aromatów.

Składniki:

500 g karkówki wieprzowej, użyłam BIO
papryka ramiro
pomidor żółty i czerwony
kilka plasterków bakłażana
cebula czerwona i biała
młoda cukinia
kolba kukurydzy
sól ziołowa
pieprz kolorowy
szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawami. Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w plasterki,
Pozostałe warzywa również kroimy w plasterki.
W tagine układamy naprzemiennie plastry warzyw i mięsa. Całość posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Naczynie przykrywamy i zapiekamy w 180°C przez 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Możemy podawać bezpośrednio w naczyniu, w którym przygotowaliśmy potrawę.

Komentarze

Popularne posty