Niby schabowy z kalafiora
Kalafior to warzywo, które można użyć w kuchni na wiele sposobów. Ja dziś postanowiłam kalafiora pokroić w plastry i panierowanego usmażyć tak jak smaży się popularne schabowe. Jeśli nie podawaliście kalafiora w takiej formie to polecam - jest po prostu pyszny.
Składniki:
kalafior
2 jajka
mąka krupczatka
bułka tarta
sól ziołowa
pieprz kolorowy
cytryna
olej do smażenia
kilka wiórków masła
Wykonanie:
Główkę kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez 10 minut. Następnie kalafior przekładamy na sitko, aby odciekł z wody. Kalafiora kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Plastry kalafiora oprószamy solą ziołową i pieprzem kolorowym.
Panierujemy w
mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod
koniec smażenia, na każdym kawałku kalafiora kładziemy po wiórku masła.
Sznycle z kalafiora podajemy z ulubioną sałatką np. z mizerią.
Komentarze
Prześlij komentarz