Niby schabowy z kalafiora

Kalafior to warzywo, które można użyć w kuchni na wiele sposobów. Ja dziś postanowiłam kalafiora pokroić w plastry i panierowanego usmażyć tak jak smaży się popularne schabowe. Jeśli nie podawaliście kalafiora w takiej formie to polecam - jest po prostu pyszny.

Składniki:

kalafior

2 jajka
mąka krupczatka
bułka tarta
sól ziołowa
pieprz kolorowy

cytryna

olej do smażenia
kilka wiórków  masła

Wykonanie:

Główkę kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez 10 minut. Następnie kalafior przekładamy na sitko, aby odciekł z wody. Kalafiora kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Plastry kalafiora oprószamy solą ziołową i pieprzem kolorowym. 

Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kalafiora kładziemy po wiórku masła.

Sznycle z kalafiora podajemy z ulubioną sałatką np. z mizerią.


Komentarze

Popularne posty