Naleśniki z nadzeniem ziemniaczanym z ricottą i młodą cebulką

Naleśniki z kawałkami salami nadziewane farszem ziemniaczanym z ricottą i młodą cebulką.

Składniki: 

ciasto:

250 g mąki krupczatki
5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
100 g salami w pikantnej posypce

nadzienie:

1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g ricotty
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
sól ziołowa
pieprz kolorowy
zmielony kwiat muszkatu
łyżka masła

Wykonanie:

ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy, jajka,  pokrojone salami oraz wodę i mleko. Miksujemy chwilę blenderem, aby rozdrobnić salami.  Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.

nadzienie:

Cebulę drobno siekamy, szczypiorek siekamy i odkładamy na bok. Cebulę szklimy na maśle, lekko solimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy szczypiorek. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, mieszamy z ricottą i cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kwiatem muszkatu.

Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy. Naleśniki możemy podawać odsmażone na maśle lub panierowane w bułce tartej, albo też posypać żółtym serem i zapiec w piecyku.


Komentarze

Popularne posty