Naleśniki z nadzeniem ziemniaczanym z ricottą i młodą cebulką
Naleśniki z kawałkami salami nadziewane farszem ziemniaczanym z ricottą i młodą cebulką.
5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
100 g salami w pikantnej posypce
200 g ricotty
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
sól ziołowa
pieprz kolorowy
zmielony kwiat muszkatu
łyżka masła
Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy. Naleśniki możemy podawać odsmażone na maśle lub panierowane w bułce tartej, albo też posypać żółtym serem i zapiec w piecyku.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki krupczatki5 jajek
400 ml mleka
100 ml wody gazowanej
100 g salami w pikantnej posypce
nadzienie:
1 kg ugotowanych ziemniaków200 g ricotty
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
sól ziołowa
pieprz kolorowy
zmielony kwiat muszkatu
łyżka masła
Wykonanie:
ciasto:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy, jajka, pokrojone salami oraz wodę i mleko. Miksujemy chwilę blenderem, aby rozdrobnić salami. Pozostawiamy na 30 - 40 minut, aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
nadzienie:
Cebulę drobno siekamy, szczypiorek siekamy i odkładamy na bok. Cebulę szklimy na maśle, lekko solimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy szczypiorek. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, mieszamy z ricottą i cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kwiatem muszkatu.Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy. Naleśniki możemy podawać odsmażone na maśle lub panierowane w bułce tartej, albo też posypać żółtym serem i zapiec w piecyku.
Komentarze
Prześlij komentarz